Υλικά:
2 λίτρα γάλα πρόβειο
1 γεμάτη κουταλιά σούπας πυτιά
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα καλά και πριν βράσει (μόλις αρχίσει να φουσκώνει, στους 90 βαθμούς κελσίου) το βγάζουμε από τη φωτιά.
2. Το αφήνουμε να κρυώσει στο σκεύος στο οποίο θέλουμε να γίνει η πήξη, τόσο ώστε να μπορούμε να κρατήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι μέσα στο γάλα μετρώντας ως το 20 χωρίς να καούμε. Για τους λιγότερο παραδοσιακούς (που διαθέτουν θερμόμετρο κουζίνας) περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία στους 45 βαθμούς κελσίου.
3. Αραιώνουμε σε ένα μπωλ 1 γεμάτη κουταλιά σούπας πυτιά σε λίγο χλιαρό γάλα και αφού γίνει ομοιογενές το μίγμα το ρίχνουμε στο σκεύος ανακατεύοντας απαλά.
4. Σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε κάτω από μια κουβέρτα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, αφήνοντάς το σε μια γωνία για 6 ώρες, χωρίς να το κουνήσουμε, μέχρι να πήξει η γιαούρτη. Όσο πιο πολλές ώρες το αφήσουμε σκεπασμένο, τόσο πιο ξινή θα βγει η γιαούρτη.
5. Τοποθετούμε τη γιαούρτη μας σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια στο ψυγείο, όπου την αφήνουμε για 24 ώρες χωρίς να τη μετακινήσουμε.
- Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε στραγγιστή γιαούρτη, αν την αδειάσουμε σε μια τυροτσαντίλα και την κρεμάσουμε για να στραγγίσει για αρκετές ώρες, μέχρι να σταματήσει να "στάζει".
Καλή επιτυχία!