Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κολοκυθόπιτα αλμυρή της Κατίνας Καδδά

Υλικά για τη ζύμη:
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
2 κουταλιές γλυκού λάδι
1 κιλό αλεύρι
νερό

Υλικά για τη γέμιση:
1 μέτρια κολοκύθα
1/4 κιλού φέτα τριμμένη
4 αυγά
2-3 κ.σ. λάδι
αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση για τη ζύμη: 
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε τα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα, λίγο σκληρό και τραγανό. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια και το αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
Εκτέλεση για τη γέμιση: 
Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε τους κολοκυθόσπορους και τις ίνες. Ξύνουμε το υπόλοιπο με ένα κουτάλι της σούπας μέχρι να φανεί η φλούδα και το βάζουμε σε μιά λεκάνη. Στίβουμε με τα χέρια καλά το κολοκύθι για να φύγουν τα υγρά και προσθέτουμε τρίμματα φέτας ανάλογα με την προτίμησή μας και λίγο αλάτι, αν τη θέλουμε πιο αλμυρή.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά (χωρίς να τα έχουμε χτυπήσει προηγουμένως) και το λάδι και τα ανακατεύουμε (με τα χέρια).
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα πρώτα δυο φύλλα που ανοίγουμε σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί. Τα φύλλα δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτά. Βάζουμε λίγη γέμιση και μετα εναλλάξ φύλλο - γέμιση - φύλλο - γέμιση - φύλλο - γέμιση - φύλλο - γέμιση και επάνω τα δυο τελευταία φύλλα, (σύνολο 8 φύλλα) τα οποία λαδώνουμε ανάμεσά τους.
Γυρίζουμε τα πρώτα φύλλα στρίβοντάς τα προς τα μέσα ώστε να καλύψουν την πίτα στο πλάι, την κόβουμε σε κομματάκια και πασπαλίζουμε με λίγο νερό το επάνω φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για μια ώρα. Αν δούμε ότι πάει να αρπάξει, βάζουμε αλουμινόχαρτο.
Καλή επιτυχία!