Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Χωριάτικη σπανακόπιτα της Ελένης Γεωργακοπούλου

Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. γλυκού λάδι

Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1/4 κιλού παπαρούνα
1/4 κιλού μυρώνια
1/4 κιλού καυκαλήθρες
2 κομμένα πράσα
4 κομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1/2 κιλό τυρί φέτα
1 ποτήρι κρασιού λάδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι



Εκτέλεση για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε 800 γραμ. αλεύρι με το νερό, το ξύδι και το λάδι και φτιάχνουμε τη ζύμη, την οποία χωρίζουμε σε 7-8 μπαλάκια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Πλάθουμε τα μπαλάκια φτιάχνοντας περίπου 8 φύλλα χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο αλεύρι για αλεύρωμα των φύλλων.
Εκτέλεση για τη γέμιση:
Αφού πλύνουμε και ψιλοκόψουμε όλα τα χόρτα μας, τα στίβουμε όσο πιο καλά μπορούμε και τ' ανακατεύουμε με το τυρί, το λάδι και τ' αλατοπίπερο.
Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο λάδι, στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα και ρίχνουμε λίγη γέμιση μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες τέσσερις φορές (1 φύλλο και γέμιση εναλλάξ).
Τέλος, σκεπάζουμε την πίτα μας με τα δύο τελευταία φύλλα, ρίχνουμε 4 κουταλιές λάδι και το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλή σας επιτυχία!