Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δεκαπενταύγουστος 2011 στην Καστριώτισσα!

Δεκαπενταύγουστος στην Καστριώτισσα κι ήταν όλοι εκεί. Οι Καστριώτες, για άλλη μια χρονιά, απέδρασαν από τους φρενήρεις ρυθμούς και τη ζέστη των πόλεων κι έγιναν μια αγκαλιά με τα παιδιά τους, τους φίλους τους και τους επισκέπτες του χωριού, τιμώντας την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου.
Στις 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας η προβολή της εκδήλωσης του Ομίλου "Αλησμόνητες Πατρίδες" με θέμα τις περιοχές του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας.
Στις 14 Αυγούστου, μετά τον Εσπερινό και την Περιφορά της εικόνας της Κοίμησης της Θεοτόκου, οι παρευρισκομένοι πήραν τις θέσεις τους στην πλατεία του χωριού και ο κ. Πάνος Μαμούρης, με την 5μελή ορχήστρα και το πλούσιο ρεπερτόριό του, χάρισε μοναδική συντροφιά στη διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στις 15 Αυγούστου, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Αρτοκλασίας, η γιορτή του χωριού ξεκίνησε με το καθιερωμένο κέρασμα κουραμπιέδων από τα μέλη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας, που φέτος συμπλήρωσε τα 25 έτη προσφοράς στο χωριό. Μικροί και μεγάλοι φορώντας με περηφάνεια τις παραδοσιακές στολές του χωριού μας γέμισαν με την παρουσία τους την πλατεία.
Ο κ. Γιάννης Τσιαπάρας σκόρπισε αυθεντικές μελωδίες με τη φλογέρα του και με τη φωνή του συγκίνησε το κοινό. Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Χρήστος Παπαγεωργίου που ενθουσίασε τους Καστριώτες με το πάθος του και τη δύναμη της φωνής του και ο ιεροψάλτης κ. Γιώργος Μαντζάνας ολοκλήρωσε με ξεχωριστό τρόπο το καλωσόρισμα στο χωριό παρασύροντας το πλήθος με το γνήσιο καστριώτικο τραγούδι του. 
Στη συνέχεια η ομάδα των φουστανελλάδων και των δεσφίνων του χωριού που φέτος απαρτιζόταν από τους: Μαρία Αλεξοπούλου, Βασιλική Βάρσου, Μάρω Γαϊτάνη, Γιούλα Γεωργουσοπούλου, Δέσποινα Καραγιάννη, Ειρήνη Λατσούδη, Λεωνίδα Λεπενιώτη, Λίλα Μπέκα, Βασιλική Παπαποστόλου, Δημήτρη Τσιαπάρα, Κώστα Παν. Τσιαπάρα, Κώστα  Ιω. Τσιαπάρα, Φάνη Τσιαπάρα, ζέστανε τους Καστριώτες χορεύοντας λεβέντικα σε γνώριμους σκοπούς και κατόπιν  τους κάλεσε όλους να γίνουν ένας χορός, για ένα γλέντι που συνεχίστηκε και το βράδυ, με μπόλικο ψητό και κρασί από τον άρτια προετοιμασμένο υπεύθυνο του "Αρχοντικού της Ευανθίας" κ. Τάσο Σταυρομήτρο    
Βέβαια θα πρέπει να απονεμηθούν τα εύσημα σε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού, που σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες ενίσχυσαν τη λαχειοφόρο του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας και συνέβαλαν έτσι στη διατήρηση του πανηγυριού μας.
Στις 16 Αυγούστου, οι Καστριώτες έδωσαν δυναμικό παρόν στους αγώνες τάβλι, με τον κ. Σπύρο Κουνουσλή να διατηρεί τον τίτλο του πρωταθλητή!
Στις 17 Αυγούστου, η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία στους Άγιους Πάντες τελικά πραγματοποιήθηκε στην Αγία Τριάδα, καθώς στην περιοχή είχαν τοποθετηθεί μελίσσια, και ακολούθησε η προσφορά καφέδων και αναψυκτικών από το Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών στο εκκλησίασμα, στην πλατεία του χωριού.
Στις 18 Αυγούστου, οι Καστριώτες έπεσαν στη "μάχη" της δηλωτής, στην οποία νικητήριο ζευγάρι αναδείχθηκε αυτό των κ.κ. Χάρη Γεωργόπουλου και Χρήστου Παπαγεωργίου.
Στις 19 Αυγούστου σειρά είχε ο αγώνας μπιρίμπας που μετά από "μαραθώνιες" παρτίδες επικράτησε το ζευγάρι των κ.κ. Μάρως Γαϊτάνη και Κικής Παπαευαγγέλου.
Στις 20 Αυγούστου, στην πλατεία του χωριού, οι Καστριώτες είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν για άλλο ένα βράδυ στα πλαίσια της βραδιάς μακαρονάδας, όπου μετά την απονομή των επάθλων στους νικητές των "παιχνιδιών" ακολούθησε γλέντι σε παραδοσιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον κ. Δήμο Καραγιάννη σε ρόλο dj.