Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Πανηγύρι Δεκαπενταύγουστου 2017 στην Καστριώτισσα Φωκίδας

Συγχωριανοί και φίλοι του χωριού πιστοί στο ραντεβού τους στην Καστριώτισσα για το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου άνοιξαν τα σπίτια τους και ο αντίλαλος μετέφερε τα γέλια, τις κουβέντες, και τις παιδικές φωνές από την πουρνάρα σε όλο το χωριό.

Οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου που προγραμμάτισαν ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός  Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας συγκέντρωσαν τον κόσμο στην πλατεία και γέμισαν τις μέρες του.  

Το Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 το πρωί τελέστηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων Θεία Λειτουργία από τον ιερέα του χωριού μας π. Ιωάννη Φατούρο.

Το απόγευμα η πλατεία μετατράπηκε σε αγωνιστικό στίβο γεμίζοντας από παιδικές φωνές και όχι μόνο... καθώς μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στα αθλητικά παιχνίδια που οργάνωσε με μαεστρία ο συγχωριανός μας κ. Παναγιώτης Λατσούδης. Tα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: "πράσινη" (Λιοντάρια) και "πορτοκαλί" (Βλάχοι). Κάθε ομάδα συνεργάστηκε για να νικήσει στα οχτώ διαφορετικά αγωνίσματα. Νίκητρια αναδείχθηκε η "πράσινη" ομάδα με 5-3. Εμψυχωτές στα παιχνίδια ήταν οι: Γούγια Σοφία, Δεμερτζή Ρένα, Καδδά Νάντια, Καρούσος Σταύρος.

Την Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 οι συγχωριανοί με τα αυτοκίνητά τους κατευθύνθηκαν στην Τσουράκα, τιμώντας τη μνήμη του Δήμου Καραγιάννη. Εκεί τους υποδέχθηκε η σύζυγός του κα Ελένη Καραγιάννη προσφέροντάς τους γλυκά και φαγητά. Η επίσκεψη εξελίχθηκε σε ένα μικρό γλέντι, όπως θα το επιθυμούσε ο ίδιος, με τα παιδιά του και τα εγγόνια του να πρωτοστατούν και το νερό από την πηγή να ξεδιψάει τους παρευρισκομένους.

Ταυτόχρονα στην πλατεία του χωριού οι μικροί μας φίλοι υπό την καθοδήγηση του εκπροσώπου της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας κ. Παναγιώτη Λατσούδη επιδόθηκαν στην παρατήρηση πουλιών. Τα παιδιά αρχικά ενημερώθηκαν για την ορνιθοπανίδα της Καστριώτισσας και στη συνέχεια τους δόθηκε από ένα ζευγάρι κιάλια για να παρατηρήσουν τα πουλιά (bird watching) στη ρεματιά της Μότσως. Τις επόμενες ώρες τα παιδιά προσπάθησαν να φωτογραφίσουν σπονδυλωτά και ασπόνδυλα ζώα στην ευρύτερη περιοχή της Καστριώτισσας με κάθε φωτογραφία σπονδυλωτού ζώου να αντιστοιχεί σε 10 πόντους και ασπόνδυλου ζώου σε 2 πόντους. Νικητές αναδείχθηκαν τα αδέλφια Βασίλης και Φώτης Πρέζας, εγγόνια του Βασίλη και της Καίτης Πρέζα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι μικροί μας φίλοι με μαρκαδόρους και μπογιές αποτύπωσαν εικόνες από το χωριό με την εκκλησία και το καμπαναριό να αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο των έργων τους.

Ακολούθησε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών στην πλατεία του χωριού με μεγάλη συμμετοχή των συγχωριανών μας, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λεωνίδας Λεπενιώτης έκανε αναφορά στα έργα του Συλλόγου και ο Αντιπρόεδρος κ. Τάκης Φούντας ενημέρωσε τους παρευρισκομένους σχετικά με το Θεματικό Πάρκο της Αγίας Παρασκευής - καταρρακτών.

Το βράδυ στην πισίνα του Ξενοδοχείου "Το Αρχοντικό της Ευανθίας" πραγματοποιήθηκε η βραδιά νεολαίας του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών με ελληνικά και ξένα χορευτικά τραγούδια και τον Ηλία Συσσιούρα στο ρόλο του Dj.

Τη Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 οι συγχωριανοί και φίλοι του χωριού τιμώντας τη μνήμη της Παναγίας, συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός - Αρτοκλασία από τον ιερέα του χωριού π. Ιωάννη Φατούρο, και συμμετείχαν στην περιφορά της εικόνας.  

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στην πλατεία του χωριού, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν το ψητό του Αρχοντικού της Ευανθίας και να χορέψουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τις μελωδίες του Dj που επέλεξε ο Σύλλογος.

Την Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017 οι συγχωριανοί ξύπνησαν από τις καμπάνες της εκκλησίας του χωριού που γιόρταζε καλώντας τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία.

Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού μετά τη διανομή κουραμπιέδων, ακολούθησε η λαμπερή εμφάνιση της χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας με την καθοδήγηση της Εφόρου Εκδηλώσεων, κυρίας Ντίνας Φούντα. Το χορό ξεκίνησε με το τραγούδι Καστανιώτικα ο αντιπρόεδρος του Συλλογου Κονιακιωτών, κύριος Αποστόλης Λιάπης. Ο χορός συνεχίστηκε με τον ήλιο και πρώτους το Νίκο Κελεπούρη και Γιώργο Καραγιάννη, το τσάμικο με πρώτες τη Γεωργία Αλεξοπούλου και Ντίνα Φούντα, στα τρία με πρώτες τη Δέσποινα Καραγιάννη και Καλλιόπη Παλαμήδη, το συρτό με Βάσια Κύργια και Μαρία Δεμερτζή και έκλεισε με το καγκέλι με πρώτες τη Λίλα Μπέκα και Γωγώ Καραγιάννη. Στη χορευτική ομάδα συμμετείχαν επίσης οι: Νίκος Ζαγουρής, Μαρία Ζουμπουλίδου, Μαρία Λίτα, Μαρία Μαλιάτσου, Γκέλυ Μπάκολη, Γιώργος Μπέκας, Μαρία Παλαμήδη, Ασπασία Τσιαπάρα, Μαρία Τσιμπουρούνη και Σταύρος Φούντας. Παράλληλα κυκλοφόρησε λαχειοφόρος αγορά του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών με τους συγχωριανούς να προσφέρουν τα δώρα που κληρώθηκαν.

Την Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μπιρίμπας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας, με το ζευγάρι των κ.κ. Δημήτριου Τσιαμπάου και της συζύγου του Σοφίας να αναδεικνύεται νικητήριο για μια ακόμη χρονιά.

Η Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017,  ήταν  η ημέρα των αγώνων δηλωτής με νικητές του πρωταθλήματος τους κ.κ. Σπύρο και Τάκη Δεμερτζή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι γυναίκες του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας σε μιά υπαίθρια κουζίνα έκαναν επίδειξη παρασκευής κουλουριών στα παιδιά και ανοίγματος φύλλου για πίτες στα πλαίσια του Διαγωνισμού πίτας. Συγκεκριμένα η έφορος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, κα Ντίνα Φούντα έπλασε μαζί με τα παιδιά κουλουράκια πορτοκαλιού τα οποία ψήθηκαν και μοιράστηκαν στους μικρούς μας φίλους και η  αντιπρόεδρος του Ομίλου, κα Μαρία Συσιούρα-Δεμερτζή άνοιξε φύλλο και παρασκεύασε μία παραδοσιακή τυρόπιτα, η οποία ψήθηκε και στη συνέχεια μοιράστηκε στον κόσμο. Η κριτική επιτροπή για το βραβείο πίτας απαρτίστηκε από τους: Χρήστο Παπαγεωργίου, Ηλία Ζουμπουλίδη, Σταύρο Καρούσο, Φώτη Νταγιάκο, Γιώργο Παπαποστόλου, Ηλία Ψώρη. Το βραβείο κέρδισε η κα Ζωή Αλεξοπούλου με αετόπιτα.

Την Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες τάβλι, με τη συγχωριανή μας κα Νάντια Καδδά να ανεβαίνει για πρώτη φορά στο "βάθρο".

Το Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού με τους εναπομείναντες συγχωριανούς να συγκεντρώνονται το βράδυ στην πλατεία του χωριού προκειμένου να κάνουν ένα γλέντι αποχαιρεσμού του καλοκαιριού και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο. Την παράσταση έκλεψαν οι πλανόδιοι μουσικοί που έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκομένους να χορέψουν υπό τους ήχους του κλαρίνου.

Κάθε χρόνο συγχωριανοί μας που η παρουσία τους ήταν ταυτισμένη με τραγούδια, ανέκδοτα, χορευτικές φιγούρες, ιστορίες και αποτελούσαν την ψυχή του πανηγυριού φεύγουν. Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε το πανηγύρι της Καστριώτισσας με το κέφι που το χαρακτηρίζει και να βοηθήσουμε στην ανάδειξη των ομορφιών του χωριού μας μέσω της εθελοντικής μας εργασίας, της συνεργασίας, του διαλόγου και της οικονομικής μας ενίσχυσης. Τα ορεινά χωριά της περιοχής μας αδειάζουν, γι' αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και η κριτική που ασκούμε να συνοδεύεται από γόνιμες προτάσεις με κοινό στόχο τη λατρεμένη μας Καστριώτισσα!

Καλό φθινόπωρο!