Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Εκδρομή στα ίχνη του Μονοπατιού Εθνικής Αντίστασης

Οι εισηγητές για την ανάδειξη του "Μονοπατιού Εθνικής Αντίστασης", με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (25 Νοεμβρίου 1942), διοργανώνουν Επίσκεψη Μνήμης στα ιστορικά χωριά της Ρούμελης: Στρώμη, Μαυρολιθάρι και Καστριώτισσα
Η επίσκεψη περιλαμβάνει:
Σάββατο, 25/11/2017: 
Επίσκεψη/εξιστόρηση στην Ιστορική Σπηλιά της Στρώμης - Σπήλαιο της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και στη μόνιμη φωτογραφική ιστορική έκθεση που φιλοξενείται στην Κοινότητα της Στρώμης (υψόμετρο 878 μ.). 
Ακολουθεί ολιγόωρη στάση στο Μαυρολιθάρι (υψόμετρο 1.140 μ.) όπου θα γίνει ενημέρωση για τα γεγονότα της εποχής και οι εκδρομείς θα δουν τον αιωνόβιο πλάτανο του Μαυρολιθαρίου που έχει χαρακτηριστεί ως "Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, της Ιστορίας και της Εθνικής Αντίστασης". 
Εν συνεχεία άφιξη στην Καστριώτισσα (υψόμετρο 1.160 μ.), με σύντομη περιήγηση και αναφορά στα γεγονότα. Νωρίς το βράδυ, στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό της Ευανθίας" θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση που θα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού με το χρονικό της επιχείρησης "Harling", αφηγήσεις αγωνιστών, τα αντίποινα των Γερμανών, κινηματογραφική περιήγηση του υπό ανάδειξη μονοπατιού/αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, εισήγηση από τον ιστορικό - φιλόλογο Κωνσταντίνο Μιχαλάκη και διήγηση από τη Λούλα Δημητρίου - Τύμπα (αδελφή του καπετάν Νικηφόρου)
Χαρτογράφηση Μονοπατιού Εθνικής Αντίστασης

Κυριακή, 26/11/2017:
Πεζοπορία 20 χλμ. από την Καστριώτισσα έως την Καταβόθρα, στα βήματα των ανταρτών (τμήμα του υπό ανάδειξη μονοπατιού Εθνικής Αντίστασης). Οδηγοί: Άγγελος Κοντοθάνος (πεζοπόρος) και Γεώργιος Κατσιαβός (Σπηλαιολόγος)
Αναχώρηση: Σάββατο, 25/11/2017, ώρα 8:00 - Πεδίο του Άρεως
Επιστροφή: Κυριακή, 26/11/2017, ώρα 20:00 στο Πεδίο του Άρεως
Κόστος συμμετοχής: Κατ' άτομο 75 ευρώ (περιλαμβάνει: μεταφορά, διαμονή με πρωινό και τρία γεύματα στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό της Ευανθίας", στην Καστριώτισσα)
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: κ. Άγγελος Κοντοθάνος, τηλ 6980 577 618
Λόγω των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Εισηγητές: 
Γιώργος Καραχάλιος
Παναγιώτης Φούντας
Άγγελος Κοντοθάνος