Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μαρμελάδα Κράνα της Βασιλικής Τσιαπάρα

Υλικά:
1 κιλό ώριμα κράνα
1 κιλό ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα κράνα και τα βάζουμε να βράσουν σε μιά κατσαρόλα με 3 ποτήρια (του νερού) νερό για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε λίγα λίγα τα κράνα στο τρυπητό ή ακόμα καλύτερα στο παραδοσιακό κόσκινο και τα στίβουμε με το χέρι μας ώστε να ξεχωρίσουμε τα κουκούτσια από τον υπόλοιπο πολτό τους. Όταν τελειώσουν τα κράνα ξεπλένουμε καλά τα κουκούτσια τους με 1 ποτήρι από το χυμό που έχουμε συλλέξει.
Μετά βάζουμε στην κατσαρόλα, σε δυνατή αρχικά φωτιά, τον πολτό των κράνων και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 30 λεπτά περίπου, καθώς το μείγμα φουσκώνει. Δεν ξαφρίζουμε το μείγμα  γιατί αυτό είναι που θα δώσει το άρωμα στη μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια, τα οποία εν τω μεταξύ έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε βάλει στο φούρνο για 30 λεπτά στους 50 βαθμούς. Ζεστή η μάρμελάδα, ζεστά και τα βάζα, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε αφήνοντάς τα σε αυτή τη θέση  μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 
Η μαρμελάδα διατηρείται κι εκτός ψυγείου. Μόνο όταν ανοίξουμε το βάζο το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία!

Σημείωση: Τα κράνα ωριμάζουν στην Καστριώτισσα μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε παίρνουν ένα έντονο κόκκινο γυαλιστερό χρώμα. Έτσι η μαρμελάδα του Σεπτεμβρίου έχει μελί χρώμα, ενώ με τα κράνα του Οκτώβρη γίνεται κόκκινη.
Τα κράνα είναι βιολογικό φρούτο του δάσους με γλυκόξινη γεύση και σύμφωνα με έρευνες διακρίνονται από υψηλή περιεκτικότητα κυρίως σε αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα, αλλά και σε φλανοειδή, ανθοκυάνες, σίδηρο, βιταμίνη C,  ασκορβικό οξύ, καροτίνη και ταννίνες. Τα παραπάνω προσδίδουν στα κράνα μοναδική φαρμακευτική αξία και χρησιμοποιούνται κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, των πόνων της περιόδου, των στομαχικών και των εντερικών διαταραχών. Βοηθούν στη χώνεψη και τονώνουν τον οργανισμό.