Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Πανηγύρι Καστριώτισσας - Αύγουστος 2012

Φέτος το πανηγύρι της Καστριώτισσας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο τον καιρό, όσο και τις απουσίες συγχωριανών μας που "έφυγαν". Το κρύο και οι βροχές στο χωριό έφεραν στο νου μνήμες του παρελθόντος και οδήγησαν στην τροποποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων.
Τη Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχοντικού της Ευανθίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία βραδιά νεολαίας. Νέοι της Καστριώτισσας αλλά και από τα γύρω χωριά συγκεντρώθηκαν στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου και με dj τον Λεωνίδα Καδδά χόρεψαν μέχρι τα ξημερώματα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα από μοντέρνους μέχρι παραδοσιακούς ρυθμούς. Ελπίζουμε τέτοιες προσπάθειες να συνεχιστούν ώστε να γίνει και η Καστριώτισσα πόλος έλξης της νεολαίας.
Στις 14 Αυγούστου 2012, μετά την τέλεση του Εσπερινού από τον παπα - Γιάννη και την περιφορά της Εικόνας, ήρθε η ώρα του πανηγυριού. Ο Πάνος Μουμούρης στο τραγούδι και ο Θανάσης Ρούπας στο κλαρίνο για δεύτερη φορά στο χωριό μας, έδωσαν το έναυσμα για γλέντι μέχρι το πρωί. Τάκης Φούντας,  Λεωνίδας Λεπενιώτης, Ηλίας Τσιαπάρας, Μαρία Φούντα-Καδδά έκαναν τις πρώτες φιγούρες στο χορό κι ο ήλιος ανέτειλε πολλές φορές στο χωριό μας!
Στις 15 Αυγούστου 2012, μετά τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα με κουραμπιέδες από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας. Οι Πρόεδροι του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών κ. Λεωνίδας Λεπενιώτης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας κα. Πόπη Γαϊτάνη καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους. Στη συνέχεια, ο συγχωριανός μας κ. Γιάννης Τσιαπάρας με τη φλογέρα του ηγήθηκε του χορευτικού, που με τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες στολές έκανε την εμφάνιση στην πλατεία, και με το τραγούδι του μάγεψε τους παρευρισκομένους, ενώ χόρεψε και το πρώτο τσάμικο. Ακολούθησαν χοροί από το χορευτικό του χωριού σε ρυθμούς τσάμικου, συρτού, καγκέλι και κοφτού και στο τέλος προέτρεψαν όλους τους συγχωριανούς μας να μπουν στο χορό. 
Το χορευτικό της Καστριώτισσας φέτος απαρτιζόταν από τους: Γεωργία Αλεξοπούλου, Μάρω Γαϊτάνη, Γεωργία Καραγιάννη, Γιώργο Καραγιάννη, Δέσποινα Καραγιάννη, Μιλτιάδη Καραμασιώτη,  Ειρήνη Λατσούδη, Τάκη Λατσούδη,  Κέλλυ Μπάκολη, Λίλα Μπέκα, Γιάννη Τσιαπάρα, Κώστα Τσιαπάρα, Μαρία Τσιμπουρούνη και Ντίνα Φούντα και τις μικρές: Μαρία Δεμερτζή, Μαρία Μαλλιάτσου και Παναγιώτα Συσιούρα. Η απουσία των συγχωριανών μας που "έφυγαν" ήταν έντονη, ο Γρίβας ο Βασιλιάς είχε άλλο χρώμα, αλλά η νεολαία του χωριού μας άφησε πολλές ελπίδες για το μέλλον και ιδιαίτερα οι λιλιπούτειοι χορευτές που κέρδισαν τις εντυπώσεις! Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε ανέλαβε δράση ο Λεωνίδας Λεπενιώτης με το μπουζούκι και ρεμπέτικο ήχο!
Την Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012, πραγματοποιήθηκε ο αγώνας Δηλωτής, με την παρουσία 20 συμμετεχόντων στον οποίο αναδείχθηκαν νικητές οι Γεωργακόπουλος Γιώργος και Ηλίας Συσιούρας.
Την Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012, η Καστριώτισσα, στολίστηκε και πάλι καθώς σε μια ξεχωριστή για το χωριό στιγμή και κατόπιν πρωτοβουλίας του δημοσιογράφου και φιλόλογου κ. Γιώργου Καραχάλιου, ανακηρύχθηκε η Πουρνάρα της Καστριώτισσας, που αιώνες τώρα κοσμεί την πλατεία του χωριού και χαρίζει τον ίσκιο της σε όλους, ως "Μνημείο της Φύσης". Η Γραμματέας του Πολιτιστικού και  Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας κα Γιούλα Γεωργουσοπούλου ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης και την έναρξή της έκανε ο τ. Αντιδήμαρχος Καλλιέων,  Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών, επιχειρηματίας κ. Τάκης Φούντας. Χαιρετισμούς απήυθυναν οι: Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα. Γιώτα Γαζή, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Νικόλαος Φουσέκης, η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Καστριώτισσας κ. Ηλίας Τσιαπάρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών κ. Λεωνίδας Λεπενιώτης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας κα Πόπη Γαϊτάνη.

Ο τσέλιγκας κ. Γιάννης Τσιαπάρας παίζοντας φλογέρα κάτω από την Πουρνάρα έδειξε πως μπορούν να βρουν μέσω της μελωδίας έκφραση τα συναισθήματα ενός βουνήσιου ανθρώπου. Ακολούθησε η ανάγνωση του μηνύματος της πρέσβειρας κας Νίκης Γουλανδρή, Πρόεδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρου Γαία, από τη Γραμματέα του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών κα Αλεξάνδρα Γεωργουσοπούλου και της απόφασης ανακήρυξης της Πουρνάρας ως "Μνημείο της Φύσης" από τη Δημοσιογράφο κα Πόπη Γαϊτάνη. Ο Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Παναγιώτης Μαντζάνας παρουσίασε ένα μικρό ιστορικό του χωριού και ο Δημοσιογράφος - Λογοτέχνης κ. Γιάννης Γαϊτάνης μίλησε για την Πουρνάρα. Ο Φιλόλογος - Δημοσιογράφος κύριος Γεώργιος Καραχάλιος με τη Ρουμελιώτικη προφορά του προβλημάτισε και σκόρπισε γέλιο στο ακροατήριο με το γράμμα του από ένα γέροντα Καστριώτη με θέμα "Θάλασσα ή Βουνό; Αλμυρίκη ή Πουρνάρα;"
Η συγχωριανή μας κυρία Ζωή Αλεξοπούλου με την ξεχωριστή φωνή της απέδωσε το χιλιοτραγουδισμένο "ΑΜΑΡΑΝΤΟ" με τη συνοδεία του κλαρίνου του κυρίου Γιάννου Τολιόπουλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορούς της πατρίδας μας από το χορευτικό συγκρότημα με νέους και νέες από την Καστριώτισσα, γεύμα και παραδοσιακό Καστριώτικο γλέντι. Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η Πουρνάρα της Καστριώτισσας σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις συγκαταλέγεται ως μία από τις τέσσερις που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία της Φύσης μαζί με την Πουρνάρα στο Περιθώρια Αρκαδίας, την Πουρνάρα στη Δόριζα Αρκαδίας και την Πουρνάρα στις Κορφές Ηρακλείου Κρήτης.
Σχετικό ρεπορτάζ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του star Λαμίας .
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε ο αγώνας τάβλι με τη συμμετοχή 26 συγχωριανών μας. Νικητής αναδείχθηκε ο κ. Δημήτριος Τσιαμπάος.
Το Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε ο αγώνας μπιρίμπας. Νικητές αναδείχθηκαν ο κ. Κώστας Τσιαμπάος του Ν. κι ο εγγονός του κ. Κώστας Τσιαμπάος του Δ. Η απονομή των επάθλων έγινε την Κυριακή στην πλατεία του χωριού μετά τη Θεία Λειτουργία.