Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Μαρμελάδα κυδώνι της Βασιλικής Τσιαπάρα


Υλικά:
1 κιλό κυδώνια
1 κιλό ζάχαρη
λίγη κανέλλα (1 ξυλάκι)
4 ποτήρια (νερού) νερό
χυμός από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κυδώνια κι αφού τα καθαρίσουμε σε μεγάλα κομμάτια τα βάζουμε να βράσουν σε μιά κατσαρόλα με 4 ποτήρια (του νερού) νερό για περίπου 20 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε λίγα λίγα τα κυδώνια στο μπλέντερ, ρίχνοντας και το υγρό που έχει η κατσαρόλα ή τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι μέσα στο ίδιο τους το νερό, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια από τον υπόλοιπο πολτό.

Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα και πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλλα και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, βγάζουμε το ξυλάκι της κανέλλας, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, καθώς το μείγμα φουσκώνει. Δεν ξαφρίζουμε το μείγμα  γιατί αυτό είναι που θα δώσει το άρωμα στη μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βαζάκια, τα οποία εν τω μεταξύ έχουμε πλύνει καλά και τα έχουμε βάλει στο φούρνο για 30 λεπτά στους 50 βαθμούς. Ζεστή η μάρμελάδα, ζεστά και τα βάζα, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε αφήνοντάς τα σε αυτή τη θέση  μέχρι να κρυώσουν εντελώς. 
Η μαρμελάδα διατηρείται κι εκτός ψυγείου. Μόνο όταν ανοίξουμε το βάζο το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Καλή σας επιτυχία!

Σημείωση: Η εποχή του κυδωνιού τοποθετείται στα τέλη του φθινοπώρου και διαλέγουμε κυδώνια που είναι είναι μεγάλα, σκληρά, με κίτρινη φλούδα (χωρίς πράσινα στίγματα). Τα "χρυσά" μήλα έχουν μια γλυκόξινη γεύση και σύμφωνα με έρευνες διακρίνονται από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κάλιο, αλλά και σε βιταμίνη C, Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν φώσφορο, σίδηρο, ταννίνες και είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Τα παραπάνω συγκαταλέγουν τα κυδώνια ανάμεσα στους πιο υγιεινούς καρπούς και τα καθιστούν σύμμαχο στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την αντιμετώπιση των στομαχικών και των εντερικών διαταραχών. Η συχνή τους κατανάλωση δρα ευεργετικά στη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.