Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Πανηγύρι Καστριώτισσας - Δεκαπενταύγουστος 2013

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Δεκαπενταύγουστος στην Καστριώτισσα και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών κι ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας, καθ' όλη την εβδομάδα, ένωσαν τους συγχωριανούς και τους φίλους του χωριού μας χαρίζοντας στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς.
Τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013 το πρωί οι γυναίκες του χωριού καθάρισαν την εκκλησία και το απόγευμα ξεκίνησαν οι αγώνες δηλωτής με δυνατούς συμμετέχοντες. Νικητήριο αναδείχθηκε το ζευγάρι των Ηλία Συσιούρα και Σπύρου Δεμερτζή.
Την Τρίτη, 13 Αυγούστου 2013 οι Καστριώτες με κέφι και καλή διάθεση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία με τελικό προορισμό την Τσουράκα. Ο Δήμος Καραγιάννης είχε αναλάβει από το πρωί την επίβλεψη του σουβλιστού αρνιού και με τη συνδρομή όλων των παρευρισκομένων το τελικό αποτέλεσμα ήταν άρτιο και νοστιμότατο. Οι Καστριώτες απέδειξαν ότι είναι πάντα έτοιμοι για γλέντι. Οι κουρελούδες στρώθηκαν, οι μεζέδες και το κρασί υπήρξαν άφθονα και με περίσσιο κέφι οι συμμετέχοντες χόρευαν ασταμάτητα. Τα αστεία και οι πλάκες σκόρπισαν άφθονο γέλιο και θύμισαν ότι δεν χρειάζονται πολλά πράγματα για να περνάς καλά. Ξεχωριστή στιγμή ήταν η τούρτα  - έκπληξη από τον κ. Τάκη Φούντα για τα γενέθλια του Δήμου Καραγιάννη, ενώ πολλή συγκίνηση σκόρπισε ο τοπικός σύμβουλος του χωριού κ. Ηλίας Τσιαπάρας που με το κλαρίνο ερμήνευσε άρτια παραδοσιακά τραγούδια του τόπου κι έδωσε το έναυσμα για περισσότερο τραγούδι. Ο Αριστείδης Πλατάνας είχε φροντίσει από το πρωί να καθαρίσει τη βρύση στην Τσουράκα ώστε να μπορούν οι εκδρομείς να πιούν δροσερό νερό, ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη για την περαιτέρω προστασία της και την ανάδειξή της. Οι πιο τολμηροί βρήκαν την ευκαιρία κι επισκέφτηκαν το σπήλαιο Βελχάκι, όπου με τον κατάλληλο εξοπλισμό το εξερεύνησαν σε πρώτο βαθμό. Οι Καστριώτες με την εκδήλωση αυτή είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυο τοποθεσίες του χωριού, γλέντησαν κι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.
Την Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013, μετά την τέλεση του Εσπερινού από τον παπα - Γιάννη και την περιφορά της Εικόνας, ήρθε η ώρα του πανηγυριού. Ο Πάνος Μουμούρης στο τραγούδι και ο Θανάσης Ρούπας στο κλαρίνο για τρίτη φορά στο χωριό μας, έβαλαν τα θεμέλια για γλέντι μέχρι το πρωί. Την αρχή έκαναν οι Νίκος Τσιαπάρας και Δήμος Καραγιάννης δίνοντας το ρυθμό και ακολούθησαν οι υπόλοιποι συγχωριανοί μας. 
Την Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013, μετά τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα με κουραμπιέδες από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας. Οι Πρόεδροι του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών κ. Τάκης Φούντας και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας κα. Πόπη Γαϊτάνη καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους και το χορευτικό, με τις παραδοσιακές ρουμελιώτικες στολές έκανε την εμφάνιση στην πλατεία, χορεύοντας σε ρυθμούς τσάμικου, συρτού, καγκελιού και κοφτού. Στο τέλος το χορευτικό παρότρυνε και τον υπόλοιπο κόσμο να ενωθεί μαζί τους και να γίνουν ένα. 
Η χορευτική ομάδα της Καστριώτισσας φέτος απαρτιζόταν από τους: Γεωργία Αλεξοπούλου, Ιωάννα - Νεκταρία Γεωργουσοπούλου, Γιούλα Γεωργουσοπούλου, Δέσποινα Καραγιάννη, Γιώργο Καραγιάννη, Μιλτιάδη Καραμασιώτη, Μαριλένα Κοντογιάννη, Τάκη Λατσούδη, Νίκο Μανδραβίλη, Γκέλυ Μπάκολη, Λίλα Μπέκα, Βασιλική Παπαποστόλου, Ελένη Στάθη, Νίκο Στάθη, Κώστα Τσαπάρα, Μαρία Τσιμπουρούνη και Ντίνα Φούντα και τις μικρές: Μαρία Μαλλιάτσου, Καλλιόπη Παλαμήδη, Μαρία Παλαμήδη και Χριστίνα Χριστοδουλάκη. Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ήταν κατά γενική ομολογία το πιο πετυχημένο πανηγύρι των τελευταίων ετών, παρά την επιστροφή στο παλαιό μοντέλο όπου ο κόσμος κέρναγε την ορχήστρα για να χορέψει.
Την Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα  το τουρνουά τάβλι, με πολλά από τα φαβορί να αποκλείονται από τους πρώτους γύρους και τελικό νικητή τον πρωταγωνιστή των αγώνων φέτος Σπύρο Δεμερτζή, και ο αγώνας μπιρίμπας με νικήτριες τις Καλογεροπούλου Μάγδα και Καλογεροπούλου Κωνσταντίνα  κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Το βράδυ της ίδιας μέρας η βραδιά της μακαρονάδας μάζεψε και πάλι τον κόσμο στην πλατεία όπου σαν μια παρέα οι παρευρισκομένοι γεύτηκαν τις μακαρονάδες του "Αρχοντικού" και χόρεψαν σε  παραδοσιακούς αλλά και λαϊκούς ρυθμούς.
Το Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013, μετά τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία στους Άγιους Πάντες οι συγχωριανοί μας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών καθώς και την Συνέλευση του Τοπικού Συμβουλίου με εισηγητή τον τοπικό σύμβουλο του χωριού κ. Ηλία Τσαπάρα. Ταυτόχρονα τα παιδιά του χωριού με την καθοδήγηση του περιβαλλοντολόγου συγχωριανού μας κ. Τάκη Λατσούδη ενημερώθηκαν για τα φυτά του χωριού μας και τις ιδιότητές τους και ξεκίνησαν να συλλέγουν υλικό για τα φυτολόγια. Το βράδυ του Σαββάτου, απονεμήθηκαν στους νικητές των αγώνων τα βραβεία τους και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την κινηματογραφική ταινία "Με τη λάμψη στα μάτια" για την οποία ο συγχωριανός μας  - ηθοποιός Γιώργος Φούντας είχε πάρει το βραβείο  Α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.
Την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2013, τα παιδιά που συμμετείχαν στο φυτολόγιο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού για να παρουσιάσουν τα έργα τους, χαρίζοντας μια πανέμορφη εικόνα με τα χαμόγελα και τον αυθορμητισμό τους και τους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι. Τη χαρά τους συμμερίστηκαν και οι συγχωριανοί μας Βαγγέλης Αλεξόπουλος και Χρήστος Νιάνιος οι οποίοι έλαβαν κι αυτοί με τη σειρά τους τιμητικούς επαίνους.