Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Πανηγύρι Καστριώτισσας - Δεκαπενταύγουστος 2015

Ένα διαφορετικό πανηγύρι περίμενε φέτος τους Καστριώτες, με ποικίλες δραστηριότητες και χωρίς ζωντανή μουσική το Δεκαπενταύγουστο, διατηρώντας όμως το κέφι και την καλή τους διάθεση για γλέντι και χορό.

Η βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου ξεκίνησε με έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες στη συνέχεια υποχώρησαν επιτρέποντας την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών, με οδηγό τον σπηλαιολόγο Γεώργιο Κατσιαβό πραγματοποίησε πεζοπορική ανάβαση στην Ψηλή Ράχη, στη θέση Κοτρώνι Καστριώτισσας, στα 1.480 μ. όπου οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν πικ νικ θαυμάζοντας το χωριό από ψηλά. Στη συνέχεια σηματοδοτήθηκε το αντίστοιχο μονοπάτι προκειμένου να αποτελέσει άλλη μια διαδρομή στο δάσος για τους συγχωριανούς κι επισκέπτες του χωριού. Παράλληλα, στην πλατεία του χωριού οι γυναίκες φρόντισαν για τον καθαρισμό του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πιστούς του Δεκαπενταύγουστου.











Την Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών και πάλι με οδηγό τον Γεώργιο Κατσιαβό και με συντροφιά παιδιά και νέους του χωριού πραγματοποίησε εκδρομή - επίσκεψη του κάτω καταρράκτη της Καστριώτισσας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης σηματοδοτήθηκε το αντίστοιχο μονοπάτι και με την τοποθέτηση του σκοινιών διευκολύνθηκε η πρόσβαση με τους συμμετέχοντες να δροσίζονται στα νερά του. Σημαντική ήταν η βοήθεια τόσο του Θεμιστοκλή Κατσιαβού, όσο και του Ευάγγελου Καραγεώργου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας το πρωτάθλημα δηλωτής, που φέτος ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντος συγχωριανού Θωμά Γούγια, με έντονο ανταγωνισμό. Στον τελικό επικράτησε το ζευγάρι των κ.κ. Αλέκου Αλεξόπουλου και Θανάση Ρήγα στους οποίους απενεμήθη του έπαθλο από τον κ. Τάκη Φούντα και την ανηψιά του θανόντος κα Σοφία Γούγια. Το βράδυ ακολούθησε από τον Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας η προβολή της εκδήλωσης "Γ' Ρουμελιώτικο Αντάμωμα", που είχε διοργανωθεί με επιτυχία στην Καλλιθέα τον Ιούνιο του 2015 και με την κα Πόπη Γαϊτάνη υπεύθυνη για την παρουσίασή της.















Την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας το πρωτάθλημα τάβλι με τον κ. Λεωνίδα Λεπενιώτη να κερδίζει το έπαθλο. Το απόγευμα οι πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ο πατήρ Ιωάννης Φατούρος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία, που ολοκληρώθηκε με την περιφορά της εικόνας γύρω από την εκκλησία και την πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια οι Καστριώτες και οι φίλοι του χωριού με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτή τη φορά όμως με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καθώς τα οικονομικά του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών και του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας δεν άφηναν περιθώρια για ζωντανή μουσική και κλαρίνο. Ωστόσο το πανηγύρι πραγματοποιήθηκε με την κα. Αλεξάνδρα Γεωργουσοπούλου στην επιλογή των παραδοσιακών τραγουδιών και το Θεμιστοκλή Κατσιαβό στην ηχοληψία.

Το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015, ο παπα-Γιάννης έδωσε το σύνθημα και οι καμπάνες ξύπνησαν τους πιστούς που παρακολούθησαν με ευλάβεια τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία. Στη συνέχεια οι Καστριώτες κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίασε το χορευτικό του χωριού με τους τσολιάδες και τις δεσφίνες να εισέρχεται στην πλατεία υπό τη συνοδεία του Σκάρου. Το χορευτικό, του οποίου την επιμέλεια είχε η κα. Ντίνα Φούντα, φέτος απαρτίζοταν από τους:
Μαρία Δεμερτζή, Γιώργο Καπράνη, Μίλτο Καραμασιώτη, Νίκο Κελεπούρη, Βασιλική Κύργια, Ελένη Κύργια, Λίλα Μπέκα, Γιώργο Μπέκα, Καλλιόπη Παλαμίδη (Καδδά), Μαρία Παλαμίδη (Καδδά), Ασπασία Τσιαπάρα, Ξένια Τσιαπάρα, Ελένη Τσουβαλά - Χουΐδη, Αναστασία Φατούρου και Ντίνα Φούντα.
Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον "ήλιο" και πάλι να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στις παραγγελιές.


















Την Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 μικροί και μεγάλοι ενώθηκαν και με πρωτοβουλία του συγχωριανού, Δασολόγου και Περιβαλλοντολόγου κ. Τάκη Λατσούδη πραγματοποιήθηκε ομιλία στο χώρο του Μουσείου της Καστριώτισσας, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας για την "Πανίδα της Ρούμελης". 

Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε στην πλατεία του χωριού η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών, κατά τη διάρκεια της οποίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκλιπόντων Δήμου Γ. Καραγιάννη και Θωμά Γούγια. Στη Γενική Συνέλευση οι συγχωριανοί ενημερώθηκαν για τα πεπραγμένα του Συλλόγου καθώς και για την προσπάθεια που γίνεται από το νέο Συμβούλιο για τη συγκέντρωση νέων ανθρώπων στις εκδηλώσεις που οργανώνονται. Επίσης έγινε σαφές ότι οι οικονομικοί πόροι που έχουν συγκεντρωθεί και θα συγκεντρωθούν από τις συνδρομές των συγχωριανών θα κατευθυνθούν στην κατασκευή μιας πέτρινης βρύσης στην ήδη υπάρχουσα ξύλινη στη θέση Τσουράκα, που θα αφιερωθεί στη μνήμη του συγχωριανού μας Δήμου Γ. Καραγιάννη, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει σε αυτόν το σκοπό. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή του τοπικού εκπροσώπου του Δήμου Καλλιέων κ. Ηλία Τσιαπάρα, που παίρνοντας το λόγο ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις καταστροφές που έπληξαν τον χωριό κατά τη διάρκεια των πλημμυρών του χειμώνα, καθώς και για τις ενέργειές του προκειμένου να προβεί στην άμεση αποκατάστασή τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας τη σκυτάλη πήρε και πάλι ο συγχωριανός μας κ. Τάκης Λατσούδης που διηύθυνε με μαεστρία μικρούς και μεγάλους στα ομαδικά παιχνίδια που οργάνωσε, σκορπίζοντας άφθονο γέλιο κι ενθουσιασμό στους συμμετέχοντες και οι παιδικές φωνές γέμισαν την πλατεία. Το βράδυ ο σπηλαιολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών κ. Γιώργος Κατσιαβός πρόβαλε φωτογραφίες από τα σπήλαια των πηγών του Μόρνου στην Οίτη και τα Βαρδούσια.














Τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015 οι συγχωριανοί συγκεντρώθηκαν στους Άγιους Πάντες όπου τελέστηκε από τον παπα-Γιάννη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία. Κατά την επιστροφή στο χωριό ο Γιώργος Κατσιαβός, με τη βοήθεια του υιού του Θεμιστοκλή έφερε το βουνό στην πλατεία και τοποθετώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό στα κάγκελα της πλατείας, παρέδωσε ένα πρώτο μάθημα αναρρίχησης σε κατακόρυφη επιφάνεια στα παιδιά του χωριού, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπιρίμπας, το οποίο ολοκληρώθηκε με νικητήριο το ζευγάρι των Δημήτρη και Σοφίας Τσιαμπάου.


Μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες Σύλλογος και Όμιλος ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν εκδηλώσεις που ένωσαν τον κόσμο, που χάρισαν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς και ταυτόχρονα άνοιξαν νέους δρόμους διασκέδασης στους Καστριώτες, με ποιότητα και σεβασμό στη φύση. Επιπλέον απέδειξαν ότι η συλλογική προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να διατηρηθούν οι παραδόσεις και να ενισχυθούν οι δεσμοί των νέων με το χωριό.

Η Καστριώτισσα ανταποκρίθηκε σε ένα ξεχωριστό Δεκαπενταύγουστο και ήδη άρχισε να μετρά αντίστροφα για το επόμενο πανηγύρι. Ωστόσο ποτέ δεν ξεχνάμε ότι κάθε στιγμή είναι στιγμή για να επισκεφθούμε το πανέμορφο χωριό μας και να το στηρίξουμε καθώς τα χρώματά του χωριού είναι μοναδικά σε κάθε εποχή!