Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Γαλατόπιτα της Μαρίας Φούντα - Καδδά

Υλικά για την κρέμα:
2 λίτρα γάλα
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι
2 βανίλιες
6 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο βιτάμ
λίγο κανέλα


Υλικά για το φύλλο:
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
1 κουτ. γλυκού ξύδι
1 κουτ. γλυκού λάδι
λίγο αλάτι
(η αναλογία είναι για 8 - 9 φύλλα - στη συνταγή χρησιμοποιούνται μόνο τα 2 ή 3 ανάλογα με το πάχος τους)

Εκτέλεση για τη ζύμη:
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και σχηματίζουμε στη μέση μια λακουβίτσα όπου ρίχνουμε τα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα. Στη συνέχεια το χωρίζουμε σε 8 - 9 μπαλάκια και το αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα. Για την γαλατόπίτα χρειαζόμαστε μόνο τα 2 φύλλα αν είναι χοντρά ή τα 3 φύλλα αν τα έχουμε πλάσει πιο λεπτά.

Εκτέλεση για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε  λίγο το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε τα υλικά με το σύρμα συνεχώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Μόλις το μείγμα πάρει βράση και δέσει σε μια αραιή κρέμα το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο ταψί κι απλώνουμε το πρώτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Μετά τοποθετούμε το άλλο φύλλο και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα.
Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στους 200 βαθμούς Κελσίου. Προσοχή στο ψήσιμο. Μόλις ροδίσει χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και την πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Καλή σας επιτυχία!