Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πάσχα στην Καστριώτισσα!

Έχοντας τον καιρό για σύμμαχο αρκετοί συγχωριανοί και φίλοι του χωριού μας βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στην Καστριώτισσα, όπου και τελέστηκαν με λαμπρότητα και κατάνυξη οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Οι γυναίκες του χωριού στόλισαν τον Επιτάφιο με τριαντάφυλλα, κρίνα και γαρύφαλλα και την Μ. Παρασκευή ο κόσμος συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας για να παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιταφίου. Τον Επιτάφιο μετέφεραν στους ώμους τους οι: Τάκης Ακτόγλου, Θάνος Καραμασιώτης, Νίκος Καραμασιώτης και Κώστας Τσιαπάρας και κατά την περιφορά του στην πλατεία του χωριού τον έραναν με άνθη οι μικρές μυροφόρες: Μαρία Δεμερτζή, Μαρία Λαδά (κόρη Ιωάννας Τσιαμπάου), Καλλιόπη και Μαρία Παλαμίδη (κόρες Νάντιας Καδδά), Πηνελόπη  Παπαστεργίου (κόρη Κατερίνας Γαϊτάνη), Ασπασία και Πολυξένη Τσιαπάρα. Στη συνέχεια οι εκκλησιαζόμενοι παρέστησαν στο κάψιμο του ντυμένου με στολή παραλλαγής Ιούδα που φέτος επιμελήθηκαν οι Γιώργος Καραγιάννης και Μίλτος Καραμασιώτης. 

Το πρωί του Μ. Σαββάτου τελέστηκε η λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως και το βράδυ όλοι οι Καστριώτες και οι επισκέπτες του χωριού παρακολούθησαν την Ακολουθία της Αναστάσεως. Μικροί και μεγάλοι έσπευσαν να λάβουν το Άγιο Φως από τον πατήρ Παναγιώτη και ακολούθως εξήλθαν στον προαύλιο χώρο για την τέλεση του υπολοίπου της Λειτουργίας. Στο άκουσμα του "Χριστός Ανέστη"  πολύχρωμα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό, με την επιμέλεια του Δήμου Καραγιάννη, και οι παρευρισκόμενοι όλοι μαζί αντάλλαξαν ευχές. Αμέσως μετά ξεκίνησε το γλέντι στα σπίτια και στο Αρχοντικό της Ευανθίας, με την πεντανόστιμη μαγειρίτσα του, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 
Την Κυριακή του Πάσχα οι Καστριώτες από τον πρωί έβαλαν τις σούβλες να γυρίζουν στις αυλές των σπιτιών τους, ώστε να στρωθεί εγκαίρως το πασχαλινό τραπέζι, το χωριό γέμισε τσίκνα και στη μάχη των αρνιών νικητής αναδείχθηκε ο Πέρα Μαχαλάς!