Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πανηγύρι Καστρώτισσας - Δεκαπενταύγουστος 2014

Οι Καστριώτες τίμησαν και φέτος την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με λαμπρότητα, εκκλησιαζόμενοι στον Ιερό Ναό του χωριού, όπου πρωτοστάτησε ο πατήρ Ιωάννης Φατούρος. Καθώς πλησίαζε η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου το χωριό πλημμύριζε καθημερινά με τις φωνές των συγχωριανών που απόλαυσαν μέρες ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.
Τη Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας το πρωτάθλημα τάβλι με έντονο ανταγωνισμό. Νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο κ. Σπύρος Δεμερτζής.
Την Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014 τη σκυτάλη πήραν οι παίχτες της δηλωτής με το ζευγάρι των κ.κ. Θωμά Γούγια και Ανδρέα Στεφανή να επικρατεί στον τελικό. Ταυτόχρονα οι γυναίκες του χωριού φρόντισαν για τον καθαρισμό του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ώστε να φορέσει τα γιορτινά του και να υποδεχτεί τους πιστούς του Δεκαπενταύγουστου. Μάλιστα ο κ. Δήμος Καραγιάννης προσέφερε τα απαραίτητα υλικά για τον εξωραϊσμό της εκκλησίας, ο παπα-Γιάννης έβαλε την τέχνη του και φρόντισε για το βάψιμο - συντήρηση των εξωτερικών τμημάτων του Ναού και ο κ. Ηλίας Τράντας επισκεύασε με εθελοντική εργασία τα ηλεκτρολογικά του Ναού.
Την Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 οι Καστριώτες μαζεύτηκαν στην πλατεία του χωριού και οπλισμένοι με το κέφι τους ξεκίνησαν για την εκδρομή - πικ νικ στην τοποθεσία Τσουράκα, στα 1.600 μ. περίπου. Ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών, με τη συνδρομή του προέδρου του κ. Τάκη Φούντα που προσέφερε τη φασολάδα στους εκδρομείς, υποδέχθηκε τους συμμετέχοντες οι οποίοι απέδειξαν ότι η καλή διάθεση είναι αρκετή για να στηθεί ένα γλέντι σε οποιοδήποτε σημείο του χωριού. Ο  κ. Τάκης Φούντας αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Συλλόγου να κατασκευάσει μια πέτρινη βρύση στην ήδη υπάρχουσα ξύλινη που να δροσίζει τόσο τους  βοσκούς όσο και τους εκδρομείς. Προς αυτό το σκοπό έχει ζητηθεί προσφορά από εργολάβο και ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών με τη συμπαράσταση των συγχωριανών μας προσπαθεί να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους. Αρκετοί βρήκαν την ευκαιρία να κατευθυνθούν προς το σπήλαιο Βελχάκι για εξερεύνηση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησε το πρωτάθλημα μπιρίμπας, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από πολλές ώρες αναμέτρησης το Σάββατο με νικητές το ζευγάρι των Δημήτρη και Σοφίας Τσιαμπάου.
Την Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014 οι πιστοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου ο παπα-Γιάννης τέλεσε τη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία, που ολοκληρώθηκε με την περιφορά της εικόνας γύρω από την εκκλησία και την πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια οι Καστριώτες και οι φίλοι του χωριού με τις οικογένειές τους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους του κλαρίνου του Δημήτρη Μάγκα και τη φωνή του Πάνου Μαμούρη.
Την Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014, οι καμπάνες ξύπνησαν τους πιστούς που παρακολούθησαν με ευλάβεια την Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία. Στη συνέχεια οι Καστριώτες γέμισαν την πλατεία του χωριού, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Όμιλος Γυναικών Καστριώτισσας κέρασε τους παρευρισκομένους κουραμπιέδες και το χορευτικό του χωριού με τους τσολιάδες και τις δεσφίνες εισήλθε στην πλατεία. Ο κ. Γιάννης Τσιαπάρας με τους ήχους της φλογέρας του και η Γεωργία Αλεξοπούλου με το τραγούδι της μάγεψαν το κοινό και αμέσως μετά ο κ. Γιάννης Τσιαπάρας έδωσε το έναυσμα σύροντας πρώτος το χορό. Το χορευτικό, του οποίου την επιμέλεια είχε η κα. Ντίνα Φούντα, φέτος απαρτίζοταν από τους:
Γεωργία Αλεξοπούλου, Γιούλα Γεωργουσοπούλου, Γιώργο Καπράνη, Γεωργία Καραγιάννη, Γιώργο Καραγιάννη, Δέσποινα Καραγιάννη, Μίλτο Καραμασιώτη, Νίκο Κελεπούρη, Κωνσταντίνο Ραχιώτη, Βασιλική Κύργια, Ειρήνη Λατσούδη Τάκη Λατσούδη, Γκέλη Μπάκολη, Λίλα Μπέκα, Αναστασία Φατούρου, Ντίνα Φούντα και τις μικρές Μαρία Δεμερτζή, Μαρία Μαλλιάτσου, Καλλιόπη Παλαμίδη, Μαρία Παλαμίδη.
Το πανηγύρι συνεχίστηκε και το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014 οι μαχαλάδες της Καστριώτισσας αντηχούσαν με τις παιδικές φωνές που έψαχναν εναγωνίως να εντοπίσουν το θησαυρό, στα πλαίσια του "κυνηγιού του θησαυρού" που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών. Η Αλεξάνδρα Γεωργουσοπούλου, με την πολύτιμη βοήθεια του συγχωριανού μας κ. Τάκη Λατσούδη που αποδεικνύει κάθε χρόνο την αγάπη του προς το χωριό, συνόδευσαν τις δυο ομάδες των παιδιών καθώς ανακάλυπταν τα σημεία στα οποία ήταν κρυμμένοι οι γρίφοι, και τα παιδιά συνδυάζοντας την ευστροφία, την παρατηρητικότητα και την ομαδικότητά τους εντόπισαν "στο σημείο που τα παιδιά παίζουν με τον Μανώλη" τον τελευταίο γρίφο. Τελικά ο συνδετικός κρίκος όλων των γρίφων και η λέξη κλειδί που άνοιγε το σεντούκι ήταν ο Ηρακλής που είχε κάνει τους 12 άθλους. Νικητήρια αναδείχθηκε η πορτοκαλί ομάδα με τις: Μαρία Δεμερτζή, Μαρία Ζουμπουλίδου, Νικολέρα Κύργια, Καλλιόπη Παλαμίδη, Μαρία Παλαμίδη, Αναστασία Παρέσογλου, Χριστίνα Φωτοπούλου και το μικρούλη Κωνσταντίνο Φωτόπουλο.
Ωστόσο άξια συγχαρητηρίων ήταν και η μπλε ομάδα που σημείωσε αρκετά χιλιόμετρα παραπάνω, αλλά δε βρήκε έγκαιρα τη λέξη - κλειδί. Η μπλε ομάδα απαρτιζόταν από τους: Βαγγέλη Βέγκο, Σπύρο Δεμερτζή, Κωνσταντίνο Δημητρόπουλο, Άγγελο Ζαγουρή, Νίκο Ζαγουρή, Βαγγέλη Καραγεώργο, Δημήτρη Πρέζα, Θανάση Ρήγα, Κωνσταντίνο Ρήγα και Ανδρέα Χατζηελευθερίου.
Στο τέλος του παιχνιδιού προσφέρθηκαν στα παιδιά παγωτά από το Αρχοντικό της Ευανθίας, προσφορά του συγχωριανού μας κ. Τάκη Λατσούδη.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας μετά την απονομή των επάθλων στους νικητές των παιχνιδιών τάβλι - δηλωτής - μπιρίμπας από τους κ. Ηλία Τσιαπάρα, κ. Τάκη Φούντα και κα. Μαρία Δεμερτζή απονεμήθηκαν τόσο τα βραβεία εύρεσης θησαυρού στους νικητές του "κυνηγιού του θησαυρού", όσο και τα διπλώματα συμμετοχής στο παιχνίδι για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες από τους κκ. Τάκη Λατσούδη και Τάκη Φούντα. Ξεχωριστή στιγμή στην τελετή ήταν η βράβευση με το βραβείο εύρεσης θησαυρού των κκ. Χρήστου Νιάνιου, που χειμώνα - καλοκαίρι ανακαλύπτει όλους τους θησαυρούς του χωριού και Ευάγγελου Αλεξόπουλου που με τη γενική προσφορά του παραμένει πολύτιμος για το χωριό μας.
Μετά την απονομή το σκηνικό άλλαξε, η πλατεία στολίστηκε κατάλληλα και οι "ρεμπέτες" του χωριού πήραν τη θέση τους στα τραπέζια που είχαν ετοιμαστεί για τη ρεμπέτικη βραδιά του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Ομίλου Γυναικών Καστριώτισσας που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή και τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του Αρχοντικού της Ευανθίας κ. Τάκη Φούντα. Η Αντιπρόεδρος του Ομίλου κα. Μαρία Δεμερτζή προλόγισε την κα. Γκέλη Μπάκολη που είχε αναλάβει και την επιμέλεια της βραδιάς. Η κα. Μπάκολη έκανε μια ιστορική αναδρομή στη διαδρομή του ρεμπέτικου από τη Σμύρνη στον Πειραιά παρουσιάζοντας με τους "ρεμπέτες" του χωριού το ζεϊμπέκικο, το χασάπικο και το απτάλικο και ακολούθως κάλεσε όλους τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας να χορέψουν σε ρεμπέτικους ρυθμούς. Οι Καστριώτες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και το κέφι άναψε. Τα ρεμπέτικα διαδέχτηκαν τα χασαποσέρβικα, τα τσιφτετέλια και τα νησιώτικα, ενώ τα ξημερώματα, με την Αλεξάνδρα Γεωργουσοπούλου σε ρόλο dj άρχισαν οι παραγγελιές. Η σταθερή αξία του Αρχοντικού Βασίλης Τριανταφύλλου κι η Γιάννα Χατζηελευθερίου πήραν το μικρόφωνο και κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων συνόδευσαν με το τραγούδι τους τους Καστριώτες στο χορό τους που συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο φως της αυγής.
Ωστόσο, την Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 ξενύχτηδες και μη συγκεντρώθηκαν στους Άγιους Πάντες όπου τελέστηκε από τον παπα-Γιάννη Θεία Λειτουργία - Αρτοκλασία. Κατά την επιστροφή στο χωριό πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Απανταχού Καστριωτών, με τη συμμετοχή του τοπικού εκπροσώπου του Δήμου Καλλιέων κ. Ηλία Τσιαπάρα. Οι συγχωριανοί ενημερώθηκαν για τα θέματα του χωριού και συνεισέφεραν τις ιδέες τους.
Η Καστριώτισσα για άλλη μια φορά άφησε τη σφραγίδα της στο καλοκαίρι κι ανανέωσε το ραντεβού της με τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού που πιάνουν το ρυθμό της για το επόμενο πανηγύρι!