Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το κυνήγι του θησαυρού στην Καστριώτισσα

Τα παιδιά της Καστριώτισσας, το Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014 χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, τη μπλε και την πορτοκαλί και με σημείο αφετηρίας το πάρκινγκ, κλήθηκαν να ανακαλύψουν την σωστή απάντηση σε μια σειρά από γρίφους που τα οδηγούσε σε διαδοχικά σημεία του χωριού έως και τη θέση του θησαυρού. Σε κάθε χαρτάκι πέρα από τον γρίφο υπήρχε γραμμένος κι ένας από τους 12 άθλους του Ηρακλή. Έτσι στην τελική θέση τα παιδιά αναζήτησαν το συνδετικό κρίκο όλων των γρίφων που δεν ήταν άλλος από τον ΗΡΑΚΛΗ. 
Οι γρίφοι που κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά είναι οι παρακάτω:
  • Σε κάθε σπίτι που έχει προκοπή θα συναντήσεις έναν τέτοιο. Ο συγκεκριμένος όμως λόγω της ιδιότητάς του πάει και με την αράδα του. Αν τον βρεις πήγαινε ευθύς να σου δώσει τον πρώτο γρίφο...
Απάντηση: ο παπα-Γιάννης

1. Στην αλφαβήτα έρχομαι τρίτο, μα και στο χωριό μας σαν θα μπεις βρίσκομαι γραμμένο στην τελευταία... (Το λιοντάρι της Νεμέας)     

Απάντηση: η είσοδος Γ

2. Με επίθετο βασιλικό και το μικρό μου όνομα παιχνίδι, τον καφέ μου πίνω στο χωριό και τον επόμενο γρίφο ευθύς θα σου τον πω... (Εξόντωση Λερναίας Ύδρας)


Απάντηση: Θανάσης Ρήγας

3. Τόσα χρόνια το καρτερώ να περάσει από το χωριό, με κόσμο να έρθει φορτωμένο στο τέρμα του το σκεπασμένο... (Ελάφι της Κερύνειας)

Απάντηση: Η στάση του λεωφορείου

4. Στη θάλασσα σαν μπω, κάνω τον σταυρό μου. Όμως κι εδώ εις το βουνό τον έχω φυλακτό δικό μου. Στο λόφο του σαν ανεβώ, στον ίσκιο του τον πιο ψηλό, κάθομαι εκεί που βρω κι από κάτω του κοιτώ... (Ερυμάνθιος Κάπρος)

Απάντηση: Το πιο ψηλό παγκάκι στο λόφο του Αη-Νικόλα

5. Όταν έφυγε από το χωριό και πήγε στην Αθήνα, μαχαίρι κράταγε θαρρώ και γράφτηκε στην ιστορία...  (Καθάρισμα των στάβλων του Αυγεία)

Απάντηση: το σπίτι του Γιώργου Φούντα

6. Αρκετά κουράστηκα ως εδώ, ας κάτσω να ξαποστάσω, τη Χούφτα μου ανοίγω για νερό, μα το νερό δεν τρέχει...  (Στυμφαλίδες Όρνιθες)

Απάντηση: βρύση κους κους/πλάτανος Χούφταινας

7. Χρόνια πριν ψησταριά υπήρξα, στον πέρα Μαχαλά στο νούμερο το 117 τώρα σε περιμένω...  (ταύρος της Κρήτης)

Απάντηση: η ψησταριά του Κατσιαβού

8. Το άλογο το έσερνε παλιά κι είχε πραγματευτή μεγάλο. Στον κόσμο ΠΟΥΛΑγε θαρρώ αυγά, τυρί μα και ΝΕΡΟ...  (η αρπαγή των άγριων αλόγων του Διομήδη)

Απάντηση: η Καροπούλα

9. Ονόματα πολλά μείναν στην Ιστορία. Κάτω απ' το πλατάνι φυλαγμένα με σεβασμό τα απαριθμώ και στη βάση του κοιτώ... (Ζώνη της Ιππολύτης)

Απάντηση: το πλατάνι δίπλα στο μνημείο πεσόντων

10. Ντρουμ ντρουμ ντρουμ τα βραχιόλια της βροντούν. Κίνησα λοιπόν κι εγώ τη Γερακίνα για να βρω... _ _ _ _ ω  (τα βόδια του Γηρυόνη)

Απάντηση: η Μότσω

11. Καθώς κοιτάς το Μπινγκ Μπεν του χωριού, στ' αριστερά θα ψάξεις. Εκεί που οκτώ (8) βήματα μακριά θα βρεις μέρος για να κάτσεις, τον επόμενο  γρίφο σου θα βρεις και την απάντηση θα ψάξεις... (η αρπαγή των μήλων των Εσπερίδων)

12. Μπράβο σου! Έχεις βρει τους 11 από τους 12 γρίφους του παιχνιδιού. Μένει ένας ακόμα. Για να τον βρεις τράβα εκεί που τα παιδιά παίζουν με το Μανώλη...  (Κέρβερος)

  • Όλοι οι γρίφοι που βρήκες έχουν ένα κοινό όνομα που τους συνδέει... _ _ Α _ _ _ _
Απάντηση: Ηρακλής