Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Πεζοπορική εκδρομή στα σπήλαια του Νότιου Υμηττού από το Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καστριωτών "Η Κοίμησις της Θεοτόκου", σε συνεργασία με τον οδηγό βουνού και μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο) Κατσιαβό Γεώργιο, με 20ετή εμπειρία σε πεζοπορικές εκδρομές, διοργανώνει την Κυριακή, 3 Μαΐου 2015 εκδρομή σε τρία μη τουριστικά σπήλαια στον Νότιο Υμηττό.
Οι ενδιαφερόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9:30 το πρωί στη διασταύρωση των οδών Λεωφ. Βουλιαγμένης και Γούναρη, στη Βούλα. Κατόπιν θα συνεχιστεί η πορεία με τα αυτοκίνητα από την οδό Δερβενακίων - Υμηττού - Δεξιά στη Λεωνίδου, ανηφορίζοντας στο Νότιο Υμηττό προς το νεκροταφείο στο Πανόραμα Βούλας.
Λίγο πιο πέρα και σε υψόμετρο 300 μέτρων, ακριβώς κάτω από το μικρό μνημείο των πεσόντων πυροσβεστών, δίπλα στον ασφαλτόδρομο, θα φανερωθεί από πάνω μια σπηλαιο-δολίνη με το όνομα Συκιά (ανοικτό σπήλαιο χωρίς οροφή) διαστάσεων 30 Χ 20 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα βάθος.
Επίσης παραδίπλα στον πυλώνα της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε μικρό σπήλαιο χάσμα με τη βοήθεια συρματόσκαλας.
Η εκδρομή θα συνεχιστεί με 15λεπτο περπάτημα σε χωματόδρομο και επίσκεψη του μικρού σπηλαίου του Αρχέδημου, το οποίο είναι αφιερωμένο στη λατρεία των Νυμφών. Κατεβαίνοντας τα λαξευμένα σκαλοπάτια του στο βράχο θα προβάλουν τα σκαλισμένα ανάγλυφα στο εσωτερικό του τοίχο.
 Η πεζοπορία θα συνεχιστεί για 3 - 4 χλμ από άλλο χωματόδρομο, με θέα τον κόλπο της Βάρκιζας, μέχρι το σπήλαιο του Σαλίγκαρου ή Κακοβούλας πάνω από την Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη. Το σπήλαιο έχει διαστάσεις 25 Χ 15 μέτρα και ύψος 8 μέτρα με 5 μεγάλες σταλακτιτικές κολώνες.
Η επιστροφή υπολογίζεται κατά τις 16:00.
Η ξενάγηση θα είναι δωρεάν και θα γίνει επιτόπου ομιλία για τα σπήλαιο του Νότιου Υμηττού και τη γεωλογία τους. Η διάρκεια παραμονής σε κάθε σπήλαιο θα είναι μία ώρα.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους: μικρό σακίδιο πλάτης, φακό με μπαταρίες, 1 λίτρο νερό, πορτοκαλάδα, κρουασάν, φρούτο, σοκολάτα, και 2 σάντουιτς για μεσημεριανό.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Κατσιαβός Γεώργιος, τηλ 6934227368.